Niezdrowa dieta obniża IQ dzieci
Jedzenie fast foodów obniża IQ dziecka – to stwierdzenie naukowców z Uniwersytetu w Bristolu.
Badania przeprowadzono na 4 tys. dzieci podzielonych na trzy grupy. Pierwszą grupę stanowiły dzieci, które w wieku poniżej 4 lat spożywały duże ilości żywności wysoko przetworzonej, bogatej w tłuszcze i cukier, w tym fast foody. W skład drugiej wchodziły dzieci, które spożywały tradycyjne posiłki oparte na warzywach, owocach i mięsie. Natomiast do trzeciej grupy należały dzieci karmione sałatkami, rybami i owocami.
Pomiarów inteligencji testem Wekslera dokonano w wieku 8,5 lat. Jak się okazało poziom IQ dzieci pierwszej grupy w porównaniu z trzecią grupą dzieci najzdrowiej się odżywiających, był średnio o 5 punktów niższy.
Różnica wydaje się niewielka, ale jest na tyle duża, że może obniżać potencjał rozwojowy.
– komentuje autorka badań Pauline Emmett.
Zdrowa dieta we wczesnym okresie dzieciństwa zapewnia optymalny rozwój mózgu.
Źródło: rp.pl