Karotenoidy kontra opalanie
Chcesz uzyskać ładny, rozświetlony, atrakcyjny kolor skóry? Nie musisz się opalać, jedz więcej warzyw i owoców.
Wbrew powszechnej opinii to nie opalona skóra jest najatrakcyjniejsza, a lekko złotawy odcień uzyskany dzięki wpływowi warzyw i owoców zawierających karotenoidy.
Eksperci prowadzący badania w laboratorium University of St Andrews, oceniali kolor skóry ludzi w stosunku do ich diety. Jak się okazało, osoby , które spożywały codziennie większe ilości warzyw i owoców miały bardziej atrakcyjny, złoty kolor skóry.
Następnie użyli spektrofotometra do pomiaru stopnia absorpcji strumienia światła przez skórę, co wykazało, że osoby, u których był wyższy poziom karotenoidów (żółtych i czerwonych przeciwutleniaczy, które wpływają korzystnie również na układ odpornościowy oraz płodność) miały bardziej promienną cerę.
Karotenoidy są obecne w owocach i warzywach takich jak czerwona papryka, morele, marchew, szpinak, pomidor, pietruszka naciowa, dynia, brokuł.
Źródło: zeenews.com