Dobroczynne właściwości jagód
Nowe badania wykazały, że spożywanie dwóch garści jagód w tygodniu może zmniejszyć ryzyko wystąpienia wysokiego ciśnienia krwi, które prowadzi do chorób serca i udarów mózgu. Ochronę przed nadciśnieniem zapewniają zawarte w jagodach związki bioaktywne – antocyjany.
U osób, które spożywały co najmniej garść jagód raz w tygodniu zmniejszyło się ryzyko zachorowania o 10%, w porównaniu z osobami, które nie jadły jagód.
Spożywanie jagód pomaga w walce z stwardnieniem tętnic, które może prowadzić do zawału serca lub udaru mózgu. Jagody chronią także przed rakiem i chorobami Alzheimera.
Antocyjany, należące do flawonoidów, występują również w malinach, czarnej porzeczce.
Flawonoidy są związkami występującymi powszechnie w roślinach, w dużych ilościach występują w czerwonym winie, herbacie, a także w truskawkach, jabłkach i soku pomarańczowym.
Źródło: zeenews.com