Regularne spożywanie jednego jabłka dziennie może przedłużyć życie
Naukowcy przeprowadzili badania na muszkach owocowych, które podzielono na dwie grupy. Pierwsza była karmiona jedzeniem z dodatkiem jabłka natomiast pożywienie drugiej nie zawierało jabłka. Jak się okazało muszki karmione jabłkiem żyły 5 dni dłużej od muszek karmionych normalnie. Co więcej muszki nie tylko żyły o 10% dłużej, ale także wykazywały się większą sprawnością, łatwiej chodziły, wspinały i poruszały.
Naukowcy z Uniwersytetu Chińskiego w Hongkongu, uważają, że antyoksydanty zawarte w ekstrakcie z jabłek neutralizują wolne rodniki, które są odpowiedzialne za starzenie się organizmu.
W innym badaniu naukowcy, pytali tysiące kobiet o ich dietę, z czego wynikało, że kobiety, które regularnie jadły jabłka były o 20% mniej narażone na ataki serca i udary.
Jabłka zawierają sporą ilość witaminy C oraz dużą ilość zasadowych soli mineralnych, ponadto są bogatym źródłem potasu i żelaza. Wzmacniają serce, układ nerwowy, mięśnie, poprawiają pracę wątroby, poprawiają trawienie, wpływają korzystnie na stawy, zapobiegają zachorowaniom na raka, chorobom Alzheimera i cukrzycy.
Dzięki sporej zawartości witaminy C wpływają również korzystnie na urodę. Witamina C oprócz wymiatania z organizmu wolnych rodników, bierze udział w biosyntezie kolagenu, przeciwdziałając starzeniu się skóry oraz uszczelnia ścianki włosowatych naczyń krwionośnych.
Jabłka ułatwiają przyswajanie wapnia, dzięki czemu wzmacniają zęby, włosy i paznokcie. Są nie zastąpione w kuracjach odchudzających, bo szybko sycą dostarczając stosunkowo niewiele kalorii.
Źródło: Daily Mail